print dit artikel

Aankooptips – deel 1

zaterdag 10 februari 2018 - Gepost in Aankoop onroerend goed, Publicaties (alle), verhuur onroerend goed - door Admin

“Uw droomhuis, en hoe het te vinden”

Stel, u heeft anderhalve ton gespaard. Of vijf, of meer. Dat is mooi, maar inflatie en belasting knagen aan uw kapitaal. De keuze tussen ingewikkelde beleggingsproducten en sparen is er vaak één tussen twee kwaden en rechtstreeks beleggen in vastgoed, zeker in veilige landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk, staat dan ook weer volop in de belangstelling.

Afgelopen zomer (’17) kon u in het magazine Leven in Frankrijk waaraan ik al meer dan 15 jaar bijdraag, een algemeen artikel lezen met tips over kopen, bezitten en onderhouden van een huis in Frankrijk. Op enkele aspecten ga ik in deze en drie volgende columns verder in.

Dit is deel 1: Herken de goede makelaar (heus, die bestaan)

De reputatie van de beroepsgroep is niet best maar er zijn zeker prima makelaars in Frankrijk. Hoe scheidt je het kaf van het koren? Een agent immobilier moet beschikken over een carte professionelle, met daarop de functies die hij mag bekleden. Geen kaart betekent: geen wettige bodem voor een optreden als bemiddelaar. Daarnaast kennen we de négociant, die als freelancer ‘werkt op de kaart van’ en dus onder aansprakelijkheid van een erkend makelaar. Dat is niet per se een nadeel maar het moet op zijn minst helder zijn wie eindverantwoordelijke is.

Veel belangrijker is echter dat u bij uw trip naar Frankrijk uw gezonde verstand niet thuislaat, en ter plaatse uw onderbuikgevoel niet negeert. Kijk de verkoper/makelaar in de ogen en stel uzelf de vraag “gaat het hem/haar om de snelle deal of om serieuze dienstverlening”? Het (ver)kopen van een huis is nooit een simpel klusje. Dat vergt tijd, aandacht en een gedegen dossier. Gebral als “ik regel in no time uw droomhuis (mits u even bij het kruisje tekent)” of “beslis snel want er komen er vandaag nog zes voor dit buitenkansje”, zou acuut reden moeten zijn om een deurtje verder te gaan.

Besef steeds dat het gaat om veel geld en dat een miskoop u jaren kan blijven achtervolgen. Onderzoek ook of anderen ervaring hebben met deze aanbieder. Drink een glas in de lokale kroeg, eet een hapje en neem de gérant in vertrouwen, zoek landgenoten die zijn of haar dienstverlening hebben ervaren. Internetrecensies kunnen ook handig zijn maar negeer ook daarbij zeker niet uw gezonde verstand.

Tot slot: weet dat de Franse wet bepaalt (dwingend) dat u alleen courtage, commissie, ‘frais’ verschuldigd bent wanneer u een schriftelijke aankoopopdracht verstrekte. De ‘bon de visite’ waarvoor vaak wordt gewaarschuwd kwalificeert niet als zo’n opdracht. Met adviezen als “teken nóóit iets” zult u (dus) uw droomhuis ook niet vinden. Investeer liever vooraf in een gesprek met een echte specialist, die onafhankelijk is en u in een uur meer kan vertellen dan u uit hele handboeken kunt leren, of op zes verjaardagen of borrels te weten zult komen. Dan laat ú zich niet meer gek maken door de makelaar, hoogstens door het adembenemende uitzicht…