_©…

donderdag 12 maart 2015 - Gepost in Uncategorized - door admin

Uiteraard rust op al onze publicaties auteursrecht. Een artikel overnemen of ernaar linken? Neem vooraf even contact met ons op.

Europese Erfrechtverordening (EEV) deel 3

dinsdag 28 juli 2015 - Gepost in Erfrecht, Europese erfrechtverordening, Publicaties - door admin

Geschatte leestijd [est_time]

De Europese Erfrechtverordening (EEV) staat nu toch echt voor de deur. Al vanaf 17 augustus 2015 is hij van kracht in de meeste EU-landen, waaronder Frankrijk en Nederland. De gevolgen van de EEV op civielrechtelijk vlak belichtte ik al vrij uitgebreid; zie onder meer hier en hier. Over wie wat erft heeft u straks veel meer zeggenschap. Weliswaar zal ook de Franse notaris vaak nog een rol spelen maar diens rol kan veel minder nadrukkelijk zijn.

De Europese Erfrechtverordening (EEV) en de fiscus

Naast het civielrecht is binnen het thema (ver)erven ook een hoofdrol weggelegd voor het fiscale recht. Helaas moeten we vaststellen dat die rol straks niet beter uit de verf komt dan voorheen. Maar goed, de EEV is dan ook geen belastingverdrag. Heffing van erfbelasting blijft voorbehouden aan de verdragslanden zelf en aan de Franse successieaangifte zal de Franse notaris te pas moeten komen.

Een veel voorkomende situatie als voorbeeld: lees meer →

De Europese Erfrechtverordening (deel 2)

donderdag 2 april 2015 - Gepost in EEV, Erfrecht, Publicaties - door admin

Geschatte leestijd [est_time]

Dit is het vervolg op het eerste bericht over de Europese Erfrechtverordening, die op 17 augustus 2015 in werking treedt.

Bent u (mede-)eigenaar van onroerend goed in Frankrijk, dan is voor u het belangrijkste algemene gevolg van de Europese Erfrechtverordening (EEV) dat met ingang van 17 augustus a.s. het Franse erfrecht niet langer van toepassing hoeft te zijn op de vererving van dat onroerend goed.
lees meer →

EU-Hof: “Franse sociale premies bij verkoop huis onrechtmatig”

donderdag 26 februari 2015 - Gepost in Plus-value en sociale heffingen, Publicaties - door admin

Geschatte leestijd [est_time]

[ HIEROVER IS EEN RECENTER ARTIKEL BESCHIKBAAR ]

Luxemburg/Parijs – Sinds vandaag is de kans een stuk groter, dat honderden Nederlanders een forse Franse belastingteruggave tegemoet kunnen zien.

Het Europese Hof van Justitie heeft vandaag geoordeeld dat Frankrijk Europese regels overtreedt, door ook bij EU-burgers die onder het sociale stelsel van een andere lidstaat vallen, sociale premies in te houden over inkomsten uit vermogen. Vanaf heden is de kans aanzienlijk groter, dat honderden Nederlanders een forse belastingteruggave uit Frankrijk tegemoet kunnen zien. lees meer →

Rol représentant fiscale uitgespeeld

donderdag 8 januari 2015 - Gepost in Plus-value en sociale heffingen, Publicaties - door admin

Geschatte leestijd [est_time]

Op de valreep van 2014 heeft Frankrijk nog een wet aangenomen, die EU-burgers bij verkoop van hun vakantiehuis bevrijdt van de représentant fiscale (fiscaal vertegenwoordiger). Dat is goed nieuws voor woningverkopers!

Bij verkoop van de tweede woning in Frankrijk kan men te maken krijgen met de beruchte ‘taxe sur la plus-value’, die de winst flink afroomt. De met de afwikkeling van de verkoop belaste notaris is eveneens belast met het indienen van de aangifte plus-value en met het inhouden en afdragen van die belasting. Daarbij maakt het geen verschil of verkoper fiscaal ingezetene van Frankrijk is, of van een ander land.

lees meer →

Pagina's:12